Bina Kimlik Sistemi Uygulaması Başlıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hayata geçirdiği yeni uygulama Bina Kimlik Sistemi (BKS) dikkat çekici özelliklere sahip. Teknolojik bir levha olarak binaların girişinde yer alan bir sertifikada, bulunduğu bina ile ilgili bütün bilgilere ulaşılabilecek. Kimliğin verilmesinden 5 itibaren yılda bir denetlenmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, kolonda kesilme, kaçak kat, bina statiğine zarar verecek müdahale gibi değişikler kontrol edilecek. BKS ile binaların kimlik kontrolü yapılacak ve can güvenliğini riske edecek değişikliklerin önüne geçilecek.
Bina Kimlik Sistemi ile her yapıya ait bir sertifika QR kodu olarak verilecek ve bir adet de elektronik çip içeren levha girişlere yerleştirilecek. Teknolojik levha ile birlikte bina hakkındaki teknik bilgilere kolayca ulaşım sağlanabilecek. 2021 yılı itibariyle yeni iskan alan binaların kimlik sertifikaları yerleştirilmeye başladı bile. Daha sonraki aşamada etaplar halinde genç yapılardan, daha yaşlı yapılara doğru sertifikaların yerleştirilmesine başlanacak. BKS ile hem güvenlik sağlanırken, hem de kişisel bilgilerin korunumu da sağlanacak. Binada yaşayanlar, ev alacak veya kiralayacak kişiler ve kamu yetkilileri farklı detayları görebilecekler.

Bine güvenliği takip edilecek ve zararın önüne geçilecek
Bina Kimlik Sistemi ile birlikte binaların 5 yılda bir denetlenmesi hedefleniyor. Bu sayede binaya yapılacak müdahaleler kolayca tespit edilebilecek. Kolonlara yapılacak zararlar, kaçak kat çıkımları gibi konularda kolay bir karşılaştırmayla can güvenliğine tehdit oluşturabilecek konuların önüne geçilecek. Binalarda olası tehdit oluşturan değişikliklerin tespiti halinde bina boşaltımı ve ceza uygulaması gerçekleştirilecek. Ceza kapsamında sadece para cezası uygulaması değil, aynı zamanda savcılığa suç duyurusunda da bulunulacak.
Kiralamadan evin durumu öğrenilebilecek
Ev almak ve kiralamak isteyen kişiler de levhalarda bulunan QR kod sayesinde bina hakkında temel bilgileri öğrenebilecekler. Bu sayede kiralama veya satın alma durumunu gerçekleştirmeden önce binanın güven ve kalitesi hakkında gerekli bilgilere sahip olabilecekler.
Firma ve mülk sahibi tarafından kişilere iletilen bilgiler de bu sayede kontrol edilebilecek. Böylece şeffaf bir bilgi aktarımı sağlanabilecek, olası yanlış anlaşılmaların önüne geçilmiş olunacak. Bina yaşından, iskan tarihini, binada kullanılan betondan, evlerin büyüklüklerine her türlü bilgi bu çipler içerisinde yer alacak.

Olası acil durumlarda destek ekiplerine bilgi aktarımı sağlanacak
50-70 metre arası mesafeden dahi okunabilen çipler sayesinde binaya ait bütün bilgiler BKS kapsamında öğrenilebilecek. Deprem sonrası gibi acil durum senaryolarında yıkılmış bir binaya ait tüm bilgileri detaylı bir şekilde sunarak hayati önem taşıyan bu bilgilerin hızlıca öğrenilmesi sağlanacak.
Kaynak: Bina Kimlik Sistemi ile neler değişecek? (zingat.com)